1876

Det hele startet 29. mai 1876 da Juveler David Andersen fra Toten fikk borgerskap som gullsmed i Christiania. Det ble fra første stund lagt vekt på at industri og håndverk måtte gå hånd i hånd. Man kalte det kunstindustri. De eksklusive korpusarbeidene i sølv og emalje var av aller høyeste tekniske og kunstneriske kvalitet, og firmaet fikk raskt et internasjonalt renommé.

1888

David etablerer eget emaljeverksted i nye lokaler i prinsens gate 12. De ansatte og tegnere spesialiserer seg på ulike emaljeteknikker, og gullsmed David Andersen blir en spydspiss innen emaljekunst. Emaljen dekorerer både korpus, bestikk og smykker.

1900

Ved inngangen til et nytt århundre har David Andersen fått et internasjonalt renommé, og i staben var også Johan Lund, mens arkitektene Henrik Bull og Wilhelm von Hanno ofte ble benyttet som tegnere. Talentene var mange. Resultatet ble blant annet at selskapet mottok to gullmedaljer under Verdensutstillingen i Paris i 1900. Ved David Andersens død  2.august 1901 hadde bedriften hele 160 ansatte. I 1901 overtok enken Sophia driften, og med seg hadde hun sine to eldste sønner Arthur og Alfred.

1912

Firmaet kjøper Karl Johans gate 20, på hjørnet av Akers gaten. Antall ansatte er nå ca. 200. I 1916 lyses det ut en lukket arkitekturkonkurranse om den nye forretningsgården som skal bygges på Egertorget. Verdenskrigen setter en stopper for planene om forretningsgård, og det blir først i 1927 innredet et moderne forretningslokale bak den gamle, noe ombygde fasaden.

1927

7. mars 1927 ble lokalene i Karl Johans gate 20 endelig innviet. Butikken var ikke bare den mest elegante gullsmedforretningen i Oslo, men også Skandinavias største. Arkitektene Bjercke og Eliassen er ansvarlige for butikken. Ivar David-Andersen, sønn av Arthur blir fast ansatt i firmaet. Det blir ansatt faste tegnere, og det innledes en ny epoke i firmaets historie.

1942

Firmanavnet endres til David-Andersen, med bindestrek mellom de to navnene. Krigsårene var vanskelige, og i 1944 ble fabrikken i Trondheimsveien 135 beslaglagt av tyskerne. Gullavdelingen flyttes derfor til lokalene i Karl Johans gate, mens emaljeverkstedet og sølvverkstedet leier andre lokaler. Firmaet klarte derfor like vel å holde produksjonen i gang, på tross av rasjonering av både gull og sølv.

1952

I 1951 feires David-Andersens 75-års jubileum med bokutgivelse, og bare ett år etter (1952) overtok Ivar David-Andersen ledelsen av firmaet. Ivar hadde da lang fartstid i firmaet, hvor han startet sin læretid på verkstedet i 1922. Han ble siden leder for verkstedet i 1929, og kompanjong i David-Andersen i 1946. Ivar hadde utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, og studerte tegning og modellering i Paris.  

1959

Uni David-Andersen, oldebarn av David, åpner eget verksted og lanserer flere smykkekolleksjoner sterkt inspirert av datidens minimalisme og modernistiske særpreg. Flere av designene fra Unis verksted er hentet opp fra våre arkiver og relansert i nyere tid. Uni studerte både i London og New York, og tok sin svenneprøve i 1952 og mesterbrev i 1954. Skandinavian Design, som perioden ble kalt, var enormt populær. Produktene holdt et internasjonalt høyt nivå og ble eksportert til alle verdensdeler.
D-A Arkiv

1963

I 1963 utvides butikken i Karl Johans gate 20 med egen avdeling for smykker, tegnet av arkitektene Geir Grung og Finn Hannestad. Butikken blir nå en av Europas største gullsmedforretninger.

1970

70-tallet var kjent som opprørets tid, noe som også preget gullsmedkunsten. Det statuspregede gullet og sølvet måtte vike for eksperimentering med andre metaller som messing og kobber – ofte i kombinasjon med emalje. I disse årene gikk også en bølge av primitiv eksotisme over Nordens gullsmedkunst. Den beste representanten for denne stilretningen var nettopp Bjørn Sigurd Østern, som ble fast ansatt tegner i firmaet i 1961.

1972

I 1972 tar fjerde generasjon, Jon David-Andersen over som daglig leder i firmaet. Han er også leder for verkstedet. Jon har da vært både butikksjef i detaljhandelen, og lang utdannelse fra både USA og Tyskland. Han avla sin svenneprøve som korpusarbeider i 1955.

1981

1981 ble innledet med en totalombygging av forretningen på Karl Johan. Inngangspartiet, som var på hjørnet, ble flyttet til Egertorget. Taket i rotunden var det eneste originale som sto igjen. Den nye butikken tegnes av arkitekt Per-Johan Eriksen. Svunne tider var riktignok ikke helt glemt. Den nye butikken hadde også en egen antikvitetsavdeling. Fire år etter nyåpningen fikk David-Andersen for første gang en ekstern leder. Familien var riktignok fortsatt eier av bedriften og Jon David-Andersen den ene av to butikksjefer på Karl Johan.

1999

Kristin Gjelseth, femte generasjon David-Andersen, overtar  aksjemajoriteten og kjøper ut sine slektninger. Kristin involverer seg i både drift og design, og er en stor pådriver for utviklingen av Classic kolleksjonen, som i dag er et av våre mest ikoniske design, - og Kristins favorittsmykker. David-Andersens kjerneverdier, kompetanse og tradisjon ligger til grunn for moderniseringen inn i et nytt årtusen. Domenet David-andersen.no opprettes også dette året.
Se mer av D-A Classic her

2009

Hovedbutikken i Karl Johans gate 20 får egen avdeling for Ole Lynggaard, en trofast samarbeidspartner og leverandør siden 1970-tallet.    Vendela Kirsebom designer en gjestekolleksjon, den første i rekken av flere videre samarbeid med profilerte moteprofiler.
Handle Ole Lynggaard Cophenhagen

2011

I 2011 feires det 135-års jubileum, og  verkstedet starter produksjon av unike håndlagde smykker. David-Andersens egen designer, Nina K. Botnedal og gullsmed Tom Simonsen skaper i anledning jubileumet flere "one of a kind" smykker inspirert av art deco smykkene firmaet laget på bestilling i 1930-årene. David-Andersen får ny nettside og nettbutikk, samtidig som firmaet inntar Facebook.
Se våre håndlagde smykker

2013

Influenser og designer Camilla Pihl har vært David-Andersens ansikt siden 2011, og lanserer i 2013 sin egen kolleksjon. De forgylte sølvsmykkene blir en umiddelbar bestselger for butikkene, og kolleksjonen har blitt videreutviklet og fått nye tilskudd i snart 10 år.
Kjøp Camilla Pihl x David-Andersen her

2014

Programleder, skuespiller og designer Jenny Skavlan lanserer sin første kolleksjon for David-Andersen. Smykkene er laget i forgylt sølv, og med sine tidløse og minimalistiske design har Jenny skapt smykker som både er trendy, men varige. Alle smykkene lages i dag lokalt i Oslo av resirkulert sølv.
Handle JS x David-Andersen

2015

Et av våre mest ikoniske design har fått sitt navn nettopp fra året 2015. Det hele starter med en forlovelsesring som skaper enorm begeistring og etterspørsel. Ringen D-A 2015 lages nå både i gult og hvitt gull, med håndplukkede diamanter. I 2022 lanseres det også anheng og ørepynt i samme design.

2016

David-Andersen har 140-års jubileum, som feires med å lansere emaljekolleksjonen Flora fra 1980-tallet i ny drakt. Sommerfuglen og firkløveren var opprinnelig ikke en del av kolleksjonen, men har eksistert i David-Andersens historie siden tidenes morgen. Det feires med utstilling på det norske teater, hvor nye og gamle design får sin historie fortalt. Det blir også designet en eksklusiv "one of a kind" kolleksjon med diamanter og rubiner. Rubin er symbolet på 40 års bryllupsdag. Florasmykkene blir raskt en av våre mest populære kolleksjoner, og har fått flere nye tilskudd i årene frem til 2022.
Kjøp Flora her

2020

Midt under pandemiens første år, åpner David-Andersen butikk i Bergen. Dette blir den eneste butikken utenfor Oslo så langt. Det satses på egenproduksjon i firmaet, og håndlagde ringer i ulike design presenteres som "våre ikoner" I november 2021 åpnes det også butikk i Trondheim, som blir den første butikken med David-Andersens nye interiørkonsept.

2021

I løpet av 2021 lanseres flere nye kolleksjoner, blant annet D-A Arkiv med ring designet av Marianne Berg ved Uni David-Andersens verksted på begynnelsen av 1970-tallet. Ringen er i 925 sølv, med bergkrystall, røkkvarts og citrin, - og laget lokalt i Oslo.
Kjøp Arkiv 1970 her

2021

I april 2021 lanseres det flere nye smykker i Flora-kolleksjonen, blant annet statement-ørepynt som kombinerer flere av de populære emaljeblomstene.  Modell Rawdah Mohamed fronter kampanjen.
Kjøp Flora her

2022

David-Andersen på Egertorget har vært et kjent syn for Oslobeboere gjennom nesten et århundre. Den 23. august 2022 åpnet  vi vår restaurerte Flaggskipbutikk på Egertorget, etter flere måneder med omfattende oppussing. Flere av elementene i butikken er inspirert av tidligere møbler og detaljer fra lokalenes lange historie.

Les mer om butikken her

2023

15. august 2023 lanserte vi  vår nye kolleksjon Signatur. Smykkene er inspirert av den sterke skandinaviske formgivningen fra David-Andersens arkiver. Kolleksjonen er designet og produsert i Norge av 100% resirkulerte metaller.  Hvert smykke er satt sammen for hånd og er et resultat av norske håndverkstradisjoner og innovativt design.

Oppdag Signatur