GRATIS STANDARD FRAKT OG RETUR | RASK LEVERING | EKSKLUSIV GAVEINNPAKNING

Sølvsmykker - slik tar du vare på dine smykker i sølv

Sølvsmykker er noe av det flotte som finnes, men skal smykkene skinne, er det viktig at du oppbevarer dem på riktig måte og gir dem riktig stell. Her er vår guide til riktig oppbevaring av smykker i sølv.

Sølv er et mykt, men glansfullt metall som brukes i alt fra mynter og sølvbestikk til pyntegjenstander og smykker. 

"Sterling-sølv" er en legering med 92,5 prosent rent sølv og 7,5 prosent andre metaller (som regel kobber).  «Britannia»-sølv har derimot 95,8 prosent sølv og er en legering som ofte brukes i bestikk og smidde gjenstander.

Sølvsmykker har lett for å bli matte, mørke eller få en farge som likner litt på gull. For å få dine sølvsmykker til å skinne igjen, finnes det flere gode tips. Her er noen dem:

Oppbevaring av sølvsmykker

Oppbevar dine sølvsmykker i plast. Oksygen gjør nemlig at sølvet oksideres og smykkene blir matte, mørke og gule i fargen.

Det er fint å ha sølvet i et smykkeskrin eller liknende, men husk altså plass rundt smykkene.

Rens av sølvsmykker

Du kan rense dine sølvsmykker med varmt vann, Zalo-vaskemiddel og salmiakk. Klor må ikke brukes, da det gjør smykkene matte og grå. La dem ligge i vannbadet i cirka 1 minutt. Du kan med fordel også gå over dem med en gammel tannbørste i etterkant. Deretter skylles smykkene godt i rent vann , før du lar dem tørke. Hvis nødvendig kan du deretter behandle dem med sølvpuss. Pasta eller pusseklut fungerer ofte best.

Alternativt kan du legge sølvsmykkene i en skål med glovarmt saltet vann med aluminiumsfolie i bunnen i 1-2 minutter. Skyll dem deretter og tørk varsomt med en ren bomullsklut.

Du kan også bruke sølvdipp, men være forsiktig om du skal behandle oksiderte smykker. Enkelte dipper kan nemlig gi de oksiderte og mørke delene av smykket en kittaktig farge. Du bør også være varsom med å bruke dipper på forgylte smykkker og perlesmykker. På blanke ooksiderte collierkjeder er slvdipp derimot perfekt. Et raskt dypp gjør slvsmykkene som nye igjen!

Etter at behandlingen er ferdig, legges smykket i plast for å hindre oksidering.

Husk at oksidering noen ganger har en positiv effekt. Oksidert sølv er nemlig mørkere og bidrar til å fremheve mønster i smykker. Dette gjelder for eksempel søljer til bunad. Om du bruker metodene som beskrevet over, vil altså mønsteret i ditt bli mindre markant. For å få tilbake mønsteret er det bare å la det ligge fremme, så vil sølvet oksidere og mønsteret tre frem igjen. Men dette tar selvsagt tid. 

I visse tilfeller bør du ikke bruke sølvsmykker

Du kan normalt bade med dine sølvsmykker i vanlig badebasseng, forutsatt at det ikke er altfor mye klor i vannet (kloret gjør sølvsmykkene grå og matte). Ikke bruk sølvsmykkene i badstu eller mineralske kilder.

Kodene for ekte sølv

I Norge merkes ekte sølv med 925S eller 830S. Dette tallet sier noe om blandingen mellom sølv og kobber. 830S brukes vanligvis i sølvtøy som må være mye hardere enn smykker.