GRATIS STANDARD FRAKT OG RETUR | RASK LEVERING | EKSKLUSIV GAVEINNPAKNING

Perlesmykker - et klassisk smykke som aldri går av moten

Ørepynt med perler og perlehalskjeder er klassiske smykker som aldri går av moten, men før du kjøper perlesmykker anbefaler vi deg at du setter deg godt inn i utvalget perler på markedet.

Perlesmykker er en sikker vinner for deg som skal kjøpe gave. 

Flere typer perler

Naturperle / ekte perler: Når et fremmedlegeme trenger seg inn mellom skallene på en levende østers, får dette østeren til å produsere et perlemorslag rundt selve fremmedlegemet. Dette blir tilslutt til en østers. I praksis er ekter perler nå dessverre svært sjelden. Husk at det tar flere år å dyrke frem en ekte perle og disse perlene dyrkes kun noen svært få steder i verden.

Kulturperler: Dette er perler laget av levende østers akkurat som ekte perler, men forskjellen er at det er et menneske som har plassert en kule inne i østersen. Kulen omsluttes etter hvert av perlemor og resultatet blir det vi kaller for en "kulturperle".

Imiterte perler: Dette er perler laget av mennesker uten hjelp fra levende østers. Dette er altså ikke ekte perler og prises deretter. 

Stell og vedlikehold av perlesmykker

Perler skades lett av harde og skarpe kanter, og bør derfor ikke oppbevares sammen med gullsmykker og diamanter. Oppbevar gjerne perlene i et sillketrukket etui eller en myk stoffpose.

Tørkgjerne av perlene med en myk klut eller vask dem lett i mildt såpevann etter bruk. 

Unngå å utsette perler for sminke, parfyme og hårstyling-produkter da det kan påvirke glansen til perlene.

Unngå å bade eller sole deg med perler. Varme, badevann og sand kan skade perlene.

Halskjeder og armbånd med perler bør jevnlig leveres inn til en gullsmed for å bli tredd på nytt.

Bruk perlesmykkene ofte. Ikke bare fordi de vakre perlene fortjener din oppmerksomhet, men også fordi at hudkontakt forhindrer at perlene tørker ut.

Skal du ta godt vare på dine perlesmykker, er det viktig at du tar med deg smykkene til en kvalifisert gullsmed jevnligfor en liten gjennomgang.

Dette påvirker prisen på en perle

Prisen på en perle påvirkes i stor grad av hvorvidt det er en ekte perle, en kulturperle eller en uekte perle I tillegg påvirkes perleprisen av orient, størrelse, fasong og overflate:

Orient: Naturperler og kulturperler absorberer, bryter og reflekterer lyset på en unik måte som kalles "orient". Jo tykkere perlelaget er, desto høyere orient. Høy orient på en perle betyr i praksis at det er mer dybde i glansen på perlen.

Størrelse: Store perler er sjeldne og er dermed dyrere,.

Fasong: Perler som er pæreformede, ovale eller runde er det mest sjeldne og prises deretter. De omtaler ofte som "symmetriske" perler. Det fiinnes også barokke perler som er usymmetriske; de er ofte en del bllligere.

Overflate: En ideell perle  er glatt og jevn på overflaten. Perler med store feil og svakheter kan du ofte se med det blåtte øyet, mens mindre feil krever forstørrelsesglass og noen ganger også spesialkunnskap. 

Kjøp perlesmykker hos en ekspert

Som du sikkert forstår er perler et spennende, men komplekst fagområde der man fort kan gå seg vill og dessverre også bli lurt. Vær derfor varsom med å kjøpe perlesmykker i smykkebutikker du ikke stoler på.