GRATIS STANDARD FRAKT OG RETUR | RASK LEVERING | EKSKLUSIV GAVEINNPAKNING

Oppbevaring av gullsmykker

For å ta best vare på dine gullsmykker, er det viktig at du gir dem godt stell og oppbevarer dem på riktig måte. Her er alt du trenger å vite om gullsmykker.

Det finnes flere typer gull. Den meste klassiske er kanskje gult gull, men i tillegg har vi jo både hvitt gull og roségull. 

 

Vask av gullsmykker

Gullsmykker krever heldigvus minimalt med vedlikehold, men daglig bruk utsettes smykkene gjerne for sminke, skitt, svette, kremer og sminke, noe som kan gjøre smykkene mørkere og mattere enn de skal være. Med en vask vask i varmt såpevann, gjerne tilsatt noen dråper med salmiakk, vil mye være løst. 
Ved behov kan du bruke en myk børste og gi smykkene en forsiktig overhaling. Skyll deretter smykkene i lunkent såpevann og tørk dem forsiktig med en myk bomullsklut.'

Du kan selvsagt også bruke rensemidler tilpasset gullsmykker. Det får du kjøpt hos din nærmeste gullsmed.

 

Kontroll av gullsmykker

Avhengig av hvor ofte smykkene brukes, vil de etter hvert slites og og det kan være lurt å levere dem inn til kontroll hos en autorisert gullsmed. Om du trenger en full rens av ditt gull, kan de selvsagt også bistå med det.

 

Oppbevaring av gullsmykker

Da gull er et relativt mykt metall, bør gullsmykker oppbevares adskilt fra hverandre for å unngå riper og skader. Du kan gjerne bruke et mykt stoff til å pakke inn smykkene. Andre bruker for eksempel silkepapir - eller plast for å unngå å utsette smykkene for unødvendig luft.

Unngå å oppbevare gullsmykkene åpent på badet. Der er det fuktig og gullsmykkene misfarges raskere enn om  de ligger på soverommet.

 

Karat - en enhet for hvor mye gull det finnes i en legering

1 karat gull betyr at gullets vekt i legeringen tilsvarer 1/24 av totalvekten. Rent gull betegnes som 24 karat. 100 prosent rent gull er mykt og bør blandes om gullet skal brukes til smykker. Smykker med mindre enn 14 karat gull, skal ikke omtales som gullsmykker etter gjeldende standarder (altså lavere finhet enn 585/1000 rent gull og mer enn 415/1000 legeringsmetaller).

I Europa skal gullvarer inneholde minst 585/1000 vektenheter gull (resterende 415/1000 kan inneholde for eksempel sølv eller kobber). .585 tilsvarer 14 karat og gull stemplet med .750 tilsvarer 18 karat.