GRATIS STANDARD FRAKT OG RETUR | RASK LEVERING | EKSKLUSIV GAVEINNPAKNING

Hva kjennetegner en verdifull edelsten?

Edelstener er mineraler som brukes til smykker og andre prydgjenstander. Edelstenene er ofte kostbare på grunn av utseende, sjeldenhet og varighet. 

Læren om edelstener kalles gemmologi. Dette er et spennende og innholdsrikt fag. I denne artikkelen deler vi noen av fagets mange hemmeligheter. 

Enhver mineral med med noe glans, farge og hardhet kan egentlig brukes som smykkesten. De beste edelstenene blir ofte funnet i steder med tøffe forhold som ørkensand og elvegrus, hvor de takket være sin hardhet og sin motstandsdyktighet mot forvitring har holdt seg pene i tusenvis av år. Stener uten edle egenskaper som hardhet og gjennomsiktighet kalles ofte for «halvedelstener» (for eksempel feltspat).

Imitasjoner av edelstener er ganske utbredt. Imiterte edelstener lages gjerne glass og kan være vakre å se på, men de tåler ikke slitasje. I tillegg finnes det syntetiske edelstener. Dette er stener av samme materiale som de naturlige mineralene, med samme kjemiske, fysiske og optiske egenskaper. Å skille syntetiske edelstener fra vanlige edelstener er vanligvis ikke så vanskelig for en ekspert. Syntetiske edelstener har vanligvis karakteristiske mikroskopiske defekter og inneslutninger som er et resultat av fremstillingsmetoden.

Perler, elfenben, koraller og rav er derimot ikke edelstener. De er av organisk opprinnelse og regnes derfor ikke som edelstener.

Hardhet

Som hovedregel er de mest verdifulle edelstenene også de hardeste. På hardhetsskalaen: finner vi diamant 10, korund (rubin, safir) 9, krysoberyll 8½, spinell og topas 8, beryll, turmalin og zirkon 7½, kvarts og granat 7. Hvis en mineral har en hardhet under 7 vil den normalt ikke være egnet som edelsten i smykker.

Farge

Edelstener som rubin og smaragd er svært ettertraktet på grunn av sine vakre og klare farger. En perfekt smaragd er faktisk mer verdifull enn en pen diamant med identisk størrelse. Når det gjelder farger på edelstener, så er det et komplekst område. En korund kan for eksempel være både blå (safir), rød (rubin) og gul, ja den kan også være nesten fargeløs. Fargen i edelsten kan også fordele seg ujevnt. Enkelte edelstener lar seg også påvirke av sollys og varme, Farge kan være vakkert og gi edelstenene høyere verdi, men det kan også være motsatt. Diamanten skal helst være uten farge, særlig diamanter med gulskjær ansees som noe negativt, mens diamant med et blåskjær ansees som den mest verdifulle.

De mest solgte fargestenene i Norge er forresten fametyst, akvamarin, smaragd, rubin og safir.

Optiske forhold

Desto høyere lysbrytning i en edelsten, desto merglans og jo høyere fargespill. Fasettslipte edelstener slipes derfor slik at mest mulig av lyset lys som kommer inn i stenen, reflekteres ut igjen. De gir også høyere briljans. Edelstenen med høyest lysbrytningsindeks av alle edelstener er for øvrig diamant.