GRATIS STANDARD FRAKT OG RETUR | RASK LEVERING | EKSKLUSIV GAVEINNPAKNING

Med de 4 C'ene er det lettere å velge diamantsmykke

 

Diamantens verdi påvirkes i hovedsak av fire områder, ofte kjent som de 4 C’er. 

C-ene er like viktige når kvaliteten på diamanten skal beskrives. Den endelige prisen for diamanten er ikke kun basert på renheten eller fargen, men også det nøye og tidkrevende arbeidet som ligger bak, nemlig å gi diamanten den perfekte slip og glans.

 

Carat for vekt

Carat (ct) er vektenheten for diamanter. En carat tilsvarer 0,2 gram, og hver carat deles inn i 100 punkter/enheter. Jo større diamanten er, desto sjeldnere er den. Derfor er en diamant på 1 carat langt mer verdifull enn to stener på 0,50 carat av samme kvalitet. 

 

Clarity for klarhet

Diamanter ser som oftest klare og rene ut, men det finnes svært få luperene diamanter. Bruker man en sterk lupe (10X), ser man at de fleste diamanter har bitte små inneslutninger og urenheter. Jo færre inneslutninger, desto mer sjelden vil diamanten være. 

Her er kodene for klarhet:

FL (flawless) Ingen ytre eller indre uklarheter

IF (internally flawless) Ingen indre uklarheter

VVS1-VVS2 (very,very small inclusions) Meget, meget små uklarheter

VS1-VS2 (very small inclusions) Meget små uklarheter

SI1/SI2 (Small Inclusions) Små uklarheter

P1 (piqué 1) Små synlige uklarheter

P2 (piqué 2) Synlige uklarheter

P3 (pique 3) Meget synlige uklarheter

 

 

Colour for farge

Diamanter finnes i mange forskjellige farger. Helt fargeløse diamanter er svært sjeldne, og dermed svært verdifulle. Vanligvis graderes nyansen i en diamant i en skala som strekker seg fra fargeløs til gul.

 

 

 

Cut for sliping

Diamanter slipes med ekstrem presisjon. En brilliant med 57 eller 58 fasetter er den vanligste varianten i smykker. Fasettenes proporsjoner og hvordan lyset reflekteres eller slipper gjennom, er med på å avgjøre slipegraden av diamanten.

I tillegg til briliantslip, finnes det flere former som blant annet cushion-cut, princess-cut, smaragd-slip, baguett-slip og dråpe-slip. 

Fasettenes proporsjoner og hvordan lyset reflekteres eller slipper gjennom, er med på å avgjøre kvaliteten på diamanten. De fleste av verdens diamanter slipes i dag i New York, Antwerpen eller i India. Alt fra proporsjoner, til symmetri og polering avgjør hvordan lyset reflekteres. God sliping er ofte lett å undervurdere. Selv en stor og ren diamant med en intens farge kan se livløs ut om den ikke er riktig slipet.